Wat is dat, WordPress site onderhoudsmodus?

Wat is dat, WordPress site onderhoudsmodus?

WordPress is een veelgebruikt platform voor het bouwen van websites en blogs, en regelmatig onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat je site soepel blijft draaien. Een van de handige functies die WordPress biedt, is de onderhoudsmodus. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat de WordPress onderhoudsmodus is, waarom het belangrijk is, en hoe je mogelijke problemen kunt oplossen.

Wat Is de WordPress Onderhoudsmodus?

De WordPress onderhoudsmodus is een functionaliteit die automatisch wordt geactiveerd wanneer je aan je website werkt, bijvoorbeeld tijdens het bijwerken van plugins of thema’s. Deze modus zorgt ervoor dat bezoekers niet geconfronteerd worden met een gebroken website of foutmeldingen tijdens het onderhoudsproces. Het is een manier om een positieve gebruikerservaring te behouden, zelfs als je website tijdelijk niet toegankelijk is voor reguliere bezoekers.

Tijdens de onderhoudsmodus zien bezoekers een speciale pagina waarop wordt aangegeven dat de website tijdelijk niet beschikbaar is vanwege gepland onderhoud. Dit helpt hen begrijpen wat er aan de hand is en voorkomt mogelijke verwarring of frustratie.

De Uitdagingen van de Onderhoudsmodus

Hoewel de WordPress onderhoudsmodus een waardevolle functie is, zijn er enkele uitdagingen en nadelen die kunnen optreden. Laten we eens kijken naar de twee meest voorkomende problemen.

1. Vastlopen in de Onderhoudsmodus

Een van de grootste zorgen bij het gebruik van de onderhoudsmodus is het risico om vast te lopen in deze modus. Dit betekent dat je website niet automatisch terugkeert naar de normale toestand nadat het onderhoud is voltooid. Als dit gebeurt, blijft je website ontoegankelijk voor bezoekers totdat je het handmatig oplost.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle updates en wijzigingen correct uitvoert en ervoor te zorgen dat er geen fouten optreden tijdens het onderhoudsproces.

2. Ongestileerde en Informatie-Arme Standaardpagina

Een ander nadeel van de standaard WordPress onderhoudspagina is dat deze vaak ongestileerd is en weinig informatie biedt aan je bezoekers en klanten. Dit kan een negatieve invloed hebben op de algehele merkperceptie en reputatie van je website. Bezoekers kunnen in verwarring worden gebracht of denken dat er iets ernstig mis is.

Gelukkig zijn er manieren om deze problemen aan te pakken en je onderhoudsmodus te verbeteren.

Het Verbeteren van de WordPress Onderhoudsmodus

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de WordPress onderhoudsmodus te verbeteren en de genoemde problemen te voorkomen:

  1. Plannen en testen: Zorg ervoor dat je onderhoudsactiviteiten goed plant en test voordat je deze implementeert om vastlopen in de onderhoudsmodus te voorkomen.
  2. Aanpassen van de onderhoudspagina: Je kunt de standaard onderhoudspagina aanpassen om deze visueel aantrekkelijker en informatiever te maken. Dit helpt bij het behouden van je merkintegriteit en het informeren van je bezoekers over de situatie.
  3. Gebruik van onderhoudsplugins: Overweeg het gebruik van specifieke onderhoudsplugins zoals ‘WP Maintenance Mode’ of ‘Under Construction’ om meer controle te hebben over de onderhoudsmodus en om aanvullende functies toe te voegen.
  4. Communicatie: Blijf in contact met je bezoekers via social media, nieuwsbrieven of aankondigingen op je website om hen op de hoogte te stellen van de geplande onderhoudswerkzaamheden.
  5. Professionele ondersteuning: Als je niet zeker bent van je technische vaardigheden, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen om onderhoudsproblemen te voorkomen en op te lossen.

De WordPress onderhoudsmodus is een waardevol instrument om je website soepel en up-to-date te houden, maar het is belangrijk om de mogelijke valkuilen te begrijpen en proactieve stappen te nemen om deze te vermijden. Door aandacht te besteden aan de gebruikerservaring en het gebruik van handige tools en plugins, kun je ervoor zorgen dat je website tijdens het onderhoud in goede handen is. Zo behoud je de geloofwaardigheid van je merk en blijf je je klanten tevreden houden.

Wat kun je er aan doen?

WordPress hack verwijderen

Ben je niet erg bekend met technische aspecten en wil je er zeker van zijn dat de hack volledig en grondig wordt verwijderd? Overweeg dan om je website door ons te laten ontdoen van de hack. Wij zorgen ervoor dat er geen foutieve code achterblijft en nemen stappen om je website te beveiligen tegen toekomstige hacks. Dit is de meest betrouwbare optie voor herstel.

We bieden ondersteuning via een eenmalige dienst of je kunt kiezen voor een WordPress onderhoudspakket bij ons. Mocht je echter de voorkeur geven aan zelfhandhaving, bekijk dan deze richtlijnen om je website te zuiveren.

Beheer je een WordPress-website? Dan ben je vast al op de hoogte van het enorme belang van regelmatige back-ups. Ter ondersteuning kun je diverse plugins gebruiken, maar nog effectiever is om te kiezen voor hosting met ingebouwde automatische updates. Veel hostingbedrijven bieden deze dienst aan. Toch is het hierbij belangrijk om in gedachten te houden dat goedkoop uiteindelijk duur kan uitpakken. Doe vooraf onderzoek naar je hostingprovider om te bepalen of deze automatische updates aanbiedt en hoe eenvoudig het is om een WordPress-back-up te herstellen.

Onafhankelijkheid van je host is eveneens essentieel. Met een backup-plugin zorg je ervoor dat je altijd een recente reservekopie bij de hand hebt. De twee meest aanbevolen plugins om automatische back-ups te genereren zijn:

UpdraftPlus (gratis)
BackWpUp (gratis)

Lukt het niet om een back-up te gebruiken? Overweeg dan om een plugin te installeren die malware detecteert en kan verwijderen. Dergelijke plugins scannen je serverbestanden en vergelijken ze met hun eigen database van bekende inbraken. Het kan zijn dat je meerdere plugins nodig hebt om de bron van de inbraak te lokaliseren. Vaak wordt de inbreuk aangetroffen in de “uploads” map van je WordPress-installatie, of zelfs in bestanden zoals “wp-config.php” of “.htaccess”.

Deze plugins kunnen van pas komen bij het verwijderen van geïnfecteerde content:

Mogelijk is de inbraak ook doorgedrongen tot de kernbestanden van WordPress. Als dat het geval is, kun je een nieuwe WordPress-versie downloaden van WordPress.org en de oude bestanden overschrijven. Vergeet niet om eerst een back-up van je website te maken voordat je hiermee aan de slag gaat!

Om te voorkomen dat je website het doelwit wordt van een hack, is het van groot belang om regelmatig updates uit te voeren. Updates voor je thema, plugins en WordPress-versie worden frequent vrijgegeven. Deze updates hebben als doel de functionaliteit te verbeteren, vernieuwen én de beveiliging te versterken.

Een groot aantal updates komt voort uit het ontdekken van beveiligingslekken. Het is dan ook cruciaal dat je alles up-to-date houdt. Bij voorkeur dien je dit wekelijks of zelfs dagelijks te doen, vooral als je website van vitaal belang is. Deze taken kun je zelf uitvoeren of je kunt ervoor kiezen om dit tegen een kleine maandelijkse vergoeding aan ons uit te besteden!

In de adresbalk van jouw browser zie je naast onze domeinnaam een slotje staan. Dat betekent dat de gegevens die over deze website verstuurd worden, versleuteld zijn. Veel hosting bedrijven bieden een gratis certificaat aan van Let’s Encrypt. Bij anderen kun je kiezen voor een betaalde variant. Doe dit sowieso! Je website en gegevens die bijvoorbeeld via een contactformulier worden verstuurd zijn daarmee een stuk veiliger.

Ook ziet Google een dergelijk certificaat als een ranking factor. Zonder SSL heb je een grote kans dat je website niet zal gaan scoren op de voor jou belangrijke zoekwoorden!

Het is spijtig genoeg een veelvoorkomend probleem dat WordPress-accounts zwakke gebruikersnamen en wachtwoorden hebben. Denk aan zaken als “admin” als inlognaam en “123456789” als wachtwoord. Of nog erger, accounts waar de inlognaam en het wachtwoord identiek zijn. Dit behoort tot de meest riskante stappen die je kunt nemen. Elke dag doorzoeken bots het internet en proberen deze standaard combinaties uit op willekeurige websites. Als je een dergelijk wachtwoord hebt, loop je een groot risico dat je website wordt gehackt.

Kies in plaats daarvan voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit diverse tekens: spaties, kleine en hoofdletters, en cijfers. Hierdoor wordt het voor hackers veel lastiger om het wachtwoord te ‘raden’. In WordPress kun je dit op een eenvoudige manier doen. Navigeer binnen het beheerscherm naar “Gebruikers”, selecteer een gebruiker en scrol omlaag naar de optie ‘Nieuw wachtwoord’. WordPress zal automatisch een lang en complex wachtwoord voor je genereren. Omdat je dit lastig kunt onthouden, is het raadzaam om ingelogd te zijn in Chrome om het wachtwoord op te slaan, of gebruik te maken van een dienst als LastPass om je wachtwoorden te beheren.

Daarnaast is het eveneens van belang om een inlognaam te kiezen die niet voor de hand ligt. Gebruik geen namen van personen die met hun volledige naam op je website vermeld staan, en vermijd zeker “admin”.

Het verwijderen van een hack op je WordPress website kan een lastig technisch verhaal zijn.

Lukt het je niet om de hack te verwijderen? Neem dan contact met ons op om je website hackvrij te maken. Dat doen we professioneel en snel: in de meeste gevallen ben je binnen 24 uur geholpen. Dat kan als eenmalige dienst of kies voor ons premium onderhoudspakket om in de toekomst altijd verzekerd te zijn van een snelle, veilige en hackvrije website!

Eenmalige dienst voor slechts € 175

WordPress hack laten oplossen

Vermoed je dat je website is gehackt en weet je niet hoe je dit kunt oplossen? Stuur ons dan een bericht of bel. Onze eenmalige dienst om je website hackvrij te maken kost € 175 ex BTW. We helpen je tijdens kantooruren dezelfde dag nog.

Wil je zeker weten datje website hackvrij blijft? Kies dan voor ons premium onderhoudspakket en we zorgen voor een website die altijd snel, veilig en up to date is. Gegarandeerd!

Naam