Het Belang van Regelmatig Onderhoud voor je WordPress Website

Het Belang van Regelmatig Onderhoud voor je WordPress Website

Een goed functionerende WordPress website is een krachtig hulpmiddel voor elk bedrijf, ongeacht de omvang. Het is niet alleen een platform om je boodschap over te brengen, maar ook een digitaal visitekaartje dat de eerste indruk van potentiële klanten beïnvloedt. Om ervoor te zorgen dat je WordPress website optimaal presteert en veilig blijft, is regelmatig onderhoud een cruciale stap die niet over het hoofd mag worden gezien.

Waarom is regelmatig onderhoud essentieel?

  1. Prestaties en Gebruikerservaring: Een trage website kan bezoekers snel frustreren en laten afhaken. Regelmatig onderhoud omvat het optimaliseren van de website voor snelheid, het minimaliseren van laadtijden en het oplossen van prestatieproblemen. Een snelle en soepele gebruikerservaring is van vitaal belang om bezoekers te behouden en te converteren naar klanten.
  2. Beveiliging en Bescherming: WordPress is een populair platform en dat trekt helaas ook de aandacht van kwaadwillenden aan. Regelmatig onderhoud omvat het bijwerken van WordPress-kernbestanden, thema’s en plugins met de nieuwste beveiligingspatches. Hierdoor blijft je website beschermd tegen bekende kwetsbaarheden en potentiële aanvallen.
  3. Compatibiliteit met Nieuwe Technologieën: Het internet en webtechnologieën evolueren voortdurend. Nieuwe browsers, apparaten en technologieën kunnen invloed hebben op hoe je website wordt weergegeven en functioneert. Door regelmatig onderhoud blijft je website compatibel met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

De Gevolgen van het Negeren van Updates en Onderhoud

Het verwaarlozen van regelmatig onderhoud en het uitstellen van cruciale updates voor je WordPress website kan een cascade van nadelige effecten in gang zetten. Een van de meest directe en ernstige gevolgen is het verhoogde risico op beveiligingsinbreuken en hackpogingen. Verouderde software, inclusief het WordPress-kernsysteem, plugins en thema’s, kan bekende zwakke plekken bevatten die door cybercriminelen worden geëxploiteerd. Het resultaat kan variëren van het injecteren van schadelijke code en het plaatsen van schadelijke inhoud tot het stelen van persoonlijke gegevens en financiële informatie van zowel de website-eigenaar als de bezoekers. Een inbreuk op de beveiliging kan niet alleen financiële schade veroorzaken, maar ook de geloofwaardigheid van het bedrijf aantasten en leiden tot juridische complicaties. Bovendien kan het negeren van updates resulteren in functionele problemen en instabiliteit, wat resulteert in een teleurstellende gebruikerservaring die bezoekers snel ontmoedigt en stuurt naar concurrerende websites. Het niet bijhouden van technologische veranderingen kan leiden tot achterblijven bij de nieuwste trends, wat op zijn beurt van invloed kan zijn op SEO-prestaties en zoekmachine rankings. Kortom, het negeren van updates en onderhoudstaken kan een domino-effect van negatieve gevolgen hebben die de algehele online aanwezigheid en het succes van een bedrijf ondermijnen.

  1. Beveiligingslekken en Hackpogingen: Verouderde software, thema’s en plugins kunnen kwetsbaarheden bevatten die door hackers kunnen worden misbruikt. Dit kan resulteren in gegevensinbreuken, malware-infecties en zelfs het volledig overnemen van je website.
  2. Functionele Storingen: Oude en niet-ondersteunde plugins kunnen incompatibiliteit veroorzaken met recente versies van WordPress, waardoor je website mogelijk niet goed functioneert. Dit kan leiden tot ontbrekende functies, foutmeldingen en een slechte gebruikerservaring.
  3. SEO en Zoekmachine Rankings: Zoekmachines zoals Google hechten waarde aan websites die up-to-date zijn en goed presteren. Verwaarlozing van onderhoud kan leiden tot lagere zoekmachineposities en verminderde zichtbaarheid voor je doelgroep.
  4. Verlies van Vertrouwen: Bezoekers vertrouwen op een veilige en goed functionerende website. Wanneer ze problemen ondervinden zoals foutmeldingen of beveiligingswaarschuwingen, kan dit het vertrouwen schaden en ervoor zorgen dat ze elders naar informatie of producten zoeken.
Wat kun je er aan doen?

WordPress hack verwijderen

Ben je niet erg bekend met technische aspecten en wil je er zeker van zijn dat de hack volledig en grondig wordt verwijderd? Overweeg dan om je website door ons te laten ontdoen van de hack. Wij zorgen ervoor dat er geen foutieve code achterblijft en nemen stappen om je website te beveiligen tegen toekomstige hacks. Dit is de meest betrouwbare optie voor herstel.

We bieden ondersteuning via een eenmalige dienst of je kunt kiezen voor een WordPress onderhoudspakket bij ons. Mocht je echter de voorkeur geven aan zelfhandhaving, bekijk dan deze richtlijnen om je website te zuiveren.

Beheer je een WordPress-website? Dan ben je vast al op de hoogte van het enorme belang van regelmatige back-ups. Ter ondersteuning kun je diverse plugins gebruiken, maar nog effectiever is om te kiezen voor hosting met ingebouwde automatische updates. Veel hostingbedrijven bieden deze dienst aan. Toch is het hierbij belangrijk om in gedachten te houden dat goedkoop uiteindelijk duur kan uitpakken. Doe vooraf onderzoek naar je hostingprovider om te bepalen of deze automatische updates aanbiedt en hoe eenvoudig het is om een WordPress-back-up te herstellen.

Onafhankelijkheid van je host is eveneens essentieel. Met een backup-plugin zorg je ervoor dat je altijd een recente reservekopie bij de hand hebt. De twee meest aanbevolen plugins om automatische back-ups te genereren zijn:

UpdraftPlus (gratis)
BackWpUp (gratis)

Lukt het niet om een back-up te gebruiken? Overweeg dan om een plugin te installeren die malware detecteert en kan verwijderen. Dergelijke plugins scannen je serverbestanden en vergelijken ze met hun eigen database van bekende inbraken. Het kan zijn dat je meerdere plugins nodig hebt om de bron van de inbraak te lokaliseren. Vaak wordt de inbreuk aangetroffen in de “uploads” map van je WordPress-installatie, of zelfs in bestanden zoals “wp-config.php” of “.htaccess”.

Deze plugins kunnen van pas komen bij het verwijderen van geïnfecteerde content:

Mogelijk is de inbraak ook doorgedrongen tot de kernbestanden van WordPress. Als dat het geval is, kun je een nieuwe WordPress-versie downloaden van WordPress.org en de oude bestanden overschrijven. Vergeet niet om eerst een back-up van je website te maken voordat je hiermee aan de slag gaat!

Om te voorkomen dat je website het doelwit wordt van een hack, is het van groot belang om regelmatig updates uit te voeren. Updates voor je thema, plugins en WordPress-versie worden frequent vrijgegeven. Deze updates hebben als doel de functionaliteit te verbeteren, vernieuwen én de beveiliging te versterken.

Een groot aantal updates komt voort uit het ontdekken van beveiligingslekken. Het is dan ook cruciaal dat je alles up-to-date houdt. Bij voorkeur dien je dit wekelijks of zelfs dagelijks te doen, vooral als je website van vitaal belang is. Deze taken kun je zelf uitvoeren of je kunt ervoor kiezen om dit tegen een kleine maandelijkse vergoeding aan ons uit te besteden!

In de adresbalk van jouw browser zie je naast onze domeinnaam een slotje staan. Dat betekent dat de gegevens die over deze website verstuurd worden, versleuteld zijn. Veel hosting bedrijven bieden een gratis certificaat aan van Let’s Encrypt. Bij anderen kun je kiezen voor een betaalde variant. Doe dit sowieso! Je website en gegevens die bijvoorbeeld via een contactformulier worden verstuurd zijn daarmee een stuk veiliger.

Ook ziet Google een dergelijk certificaat als een ranking factor. Zonder SSL heb je een grote kans dat je website niet zal gaan scoren op de voor jou belangrijke zoekwoorden!

Het is spijtig genoeg een veelvoorkomend probleem dat WordPress-accounts zwakke gebruikersnamen en wachtwoorden hebben. Denk aan zaken als “admin” als inlognaam en “123456789” als wachtwoord. Of nog erger, accounts waar de inlognaam en het wachtwoord identiek zijn. Dit behoort tot de meest riskante stappen die je kunt nemen. Elke dag doorzoeken bots het internet en proberen deze standaard combinaties uit op willekeurige websites. Als je een dergelijk wachtwoord hebt, loop je een groot risico dat je website wordt gehackt.

Kies in plaats daarvan voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit diverse tekens: spaties, kleine en hoofdletters, en cijfers. Hierdoor wordt het voor hackers veel lastiger om het wachtwoord te ‘raden’. In WordPress kun je dit op een eenvoudige manier doen. Navigeer binnen het beheerscherm naar “Gebruikers”, selecteer een gebruiker en scrol omlaag naar de optie ‘Nieuw wachtwoord’. WordPress zal automatisch een lang en complex wachtwoord voor je genereren. Omdat je dit lastig kunt onthouden, is het raadzaam om ingelogd te zijn in Chrome om het wachtwoord op te slaan, of gebruik te maken van een dienst als LastPass om je wachtwoorden te beheren.

Daarnaast is het eveneens van belang om een inlognaam te kiezen die niet voor de hand ligt. Gebruik geen namen van personen die met hun volledige naam op je website vermeld staan, en vermijd zeker “admin”.

Het verwijderen van een hack op je WordPress website kan een lastig technisch verhaal zijn.

Lukt het je niet om de hack te verwijderen? Neem dan contact met ons op om je website hackvrij te maken. Dat doen we professioneel en snel: in de meeste gevallen ben je binnen 24 uur geholpen. Dat kan als eenmalige dienst of kies voor ons premium onderhoudspakket om in de toekomst altijd verzekerd te zijn van een snelle, veilige en hackvrije website!

Eenmalige dienst voor slechts € 175

WordPress hack laten oplossen

Vermoed je dat je website is gehackt en weet je niet hoe je dit kunt oplossen? Stuur ons dan een bericht of bel. Onze eenmalige dienst om je website hackvrij te maken kost € 175 ex BTW. We helpen je tijdens kantooruren dezelfde dag nog.

Wil je zeker weten datje website hackvrij blijft? Kies dan voor ons premium onderhoudspakket en we zorgen voor een website die altijd snel, veilig en up to date is. Gegarandeerd!

Naam