7 Tips voor het optimaliseren van de snelheid van je WordPress-Website

7 Tips voor het optimaliseren van de snelheid van je WordPress-Website

Is jouw WordPress-website traag en kost het laden van pagina’s kostbare seconden? Wij begrijpen het belang van een snelle en responsieve website. Een trage website kan niet alleen frustrerend zijn voor bezoekers, maar het kan ook invloed hebben op je zoekmachine ranking. In deze blogpost delen we zeven praktische tips om de snelheid van je WordPress-website te optimaliseren en een vlekkeloze gebruikerservaring te bieden aan je bezoekers.

1. Kies een Snelle Hosting Provider

Een solide basis voor een snelle website begint bij de keuze van een goede hosting provider. Zorg ervoor dat je kiest voor een betrouwbare host met voldoende serverresources en die gespecialiseerd is in WordPress-hosting. Een goede hosting provider kan aanzienlijk bijdragen aan de snelheid van je website.

2. Gebruik een Lichtgewicht WordPress-thema

Kies voor een minimalistisch en geoptimaliseerd thema dat past bij de behoeften van je website. Lichtgewicht thema’s hebben minder code en resources nodig om te laden, wat de snelheid ten goede komt. Vermijd overbodige functies die je toch niet gebruikt.

3. Optimaliseer Afbeeldingen en Media

Zware afbeeldingen en ongecomprimeerde media kunnen de laadtijd van je website vertragen. Gebruik afbeeldingscompressie tools en overweeg lazy loading om afbeeldingen pas te laden wanneer ze zichtbaar worden voor de bezoeker.

4. Implementeer Browser Caching

Browser caching stelt je in staat om statische bestanden op te slaan in de browser van de bezoeker. Dit betekent dat herhaalde bezoeken aan je website sneller zullen laden, omdat de browser niet alle bestanden opnieuw hoeft te downloaden.

5. Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Een CDN verspreidt je websitebestanden over verschillende servers wereldwijd, waardoor de laadtijd voor bezoekers over de hele wereld wordt verminderd. Het minimaliseert de fysieke afstand tussen de server en de gebruiker, wat vooral handig is voor internationale websites.

6. Minimaliseer HTTP-verzoeken

Elk element op je website vereist een apart HTTP-verzoek. Beperk het aantal elementen op een pagina en combineer waar mogelijk CSS- en JavaScript-bestanden. Dit vermindert de laadtijd door het aantal verzoeken te minimaliseren.

7. Houd WordPress en Plugins Up-to-Date

Zorg ervoor dat je WordPress-kern en alle geïnstalleerde plugins up-to-date zijn. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om prestatieverbeteringen en beveiligingspatches toe te voegen.

Door deze tips toe te passen, kun je de snelheid van je WordPress-website aanzienlijk verbeteren. Een snelle website draagt niet alleen bij aan een betere gebruikerservaring, maar kan ook positieve effecten hebben op je SEO-ranking. Neem de tijd om je website te optimaliseren en geniet van de voordelen van een snelle en responsieve online aanwezigheid.

Het regelmatig bijwerken van je WordPress-website en alle bijbehorende plugins en thema’s is van essentieel belang voor de algehele prestaties, beveiliging en functionaliteit van je online platform. Updates bieden niet alleen nieuwe functies en verbeteringen, maar ze spelen ook een cruciale rol in het handhaven van de beveiliging van je website. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om kwetsbaarheden te dichten, beveiligingslekken te verhelpen en potentiële bedreigingen af te wenden. Het negeren van deze updates kan je website blootstellen aan beveiligingsrisico’s, waardoor het een aantrekkelijk doelwit wordt voor kwaadwillende actoren. Bovendien kunnen verouderde plugins en thema’s incompatibiliteitsproblemen veroorzaken met de nieuwste versies van WordPress, wat kan leiden tot verminderde prestaties en functionaliteiten. Door je website regelmatig bij te werken, ben je niet alleen verzekerd van de nieuwste beveiligingsmaatregelen, maar profiteer je ook van verbeterde prestaties, nieuwe functies en een soepele werking. Het is raadzaam om een back-up van je website te maken voordat je updates uitvoert, om mogelijke complicaties te minimaliseren. Kortom, het up-to-date houden van je WordPress-website is een cruciale stap om de stabiliteit, veiligheid en functionaliteit te waarborgen en een positieve gebruikerservaring te behouden.

Wat kun je er aan doen?

WordPress hack verwijderen

Ben je niet erg bekend met technische aspecten en wil je er zeker van zijn dat de hack volledig en grondig wordt verwijderd? Overweeg dan om je website door ons te laten ontdoen van de hack. Wij zorgen ervoor dat er geen foutieve code achterblijft en nemen stappen om je website te beveiligen tegen toekomstige hacks. Dit is de meest betrouwbare optie voor herstel.

We bieden ondersteuning via een eenmalige dienst of je kunt kiezen voor een WordPress onderhoudspakket bij ons. Mocht je echter de voorkeur geven aan zelfhandhaving, bekijk dan deze richtlijnen om je website te zuiveren.

Beheer je een WordPress-website? Dan ben je vast al op de hoogte van het enorme belang van regelmatige back-ups. Ter ondersteuning kun je diverse plugins gebruiken, maar nog effectiever is om te kiezen voor hosting met ingebouwde automatische updates. Veel hostingbedrijven bieden deze dienst aan. Toch is het hierbij belangrijk om in gedachten te houden dat goedkoop uiteindelijk duur kan uitpakken. Doe vooraf onderzoek naar je hostingprovider om te bepalen of deze automatische updates aanbiedt en hoe eenvoudig het is om een WordPress-back-up te herstellen.

Onafhankelijkheid van je host is eveneens essentieel. Met een backup-plugin zorg je ervoor dat je altijd een recente reservekopie bij de hand hebt. De twee meest aanbevolen plugins om automatische back-ups te genereren zijn:

UpdraftPlus (gratis)
BackWpUp (gratis)

Lukt het niet om een back-up te gebruiken? Overweeg dan om een plugin te installeren die malware detecteert en kan verwijderen. Dergelijke plugins scannen je serverbestanden en vergelijken ze met hun eigen database van bekende inbraken. Het kan zijn dat je meerdere plugins nodig hebt om de bron van de inbraak te lokaliseren. Vaak wordt de inbreuk aangetroffen in de “uploads” map van je WordPress-installatie, of zelfs in bestanden zoals “wp-config.php” of “.htaccess”.

Deze plugins kunnen van pas komen bij het verwijderen van geïnfecteerde content:

Mogelijk is de inbraak ook doorgedrongen tot de kernbestanden van WordPress. Als dat het geval is, kun je een nieuwe WordPress-versie downloaden van WordPress.org en de oude bestanden overschrijven. Vergeet niet om eerst een back-up van je website te maken voordat je hiermee aan de slag gaat!

Om te voorkomen dat je website het doelwit wordt van een hack, is het van groot belang om regelmatig updates uit te voeren. Updates voor je thema, plugins en WordPress-versie worden frequent vrijgegeven. Deze updates hebben als doel de functionaliteit te verbeteren, vernieuwen én de beveiliging te versterken.

Een groot aantal updates komt voort uit het ontdekken van beveiligingslekken. Het is dan ook cruciaal dat je alles up-to-date houdt. Bij voorkeur dien je dit wekelijks of zelfs dagelijks te doen, vooral als je website van vitaal belang is. Deze taken kun je zelf uitvoeren of je kunt ervoor kiezen om dit tegen een kleine maandelijkse vergoeding aan ons uit te besteden!

In de adresbalk van jouw browser zie je naast onze domeinnaam een slotje staan. Dat betekent dat de gegevens die over deze website verstuurd worden, versleuteld zijn. Veel hosting bedrijven bieden een gratis certificaat aan van Let’s Encrypt. Bij anderen kun je kiezen voor een betaalde variant. Doe dit sowieso! Je website en gegevens die bijvoorbeeld via een contactformulier worden verstuurd zijn daarmee een stuk veiliger.

Ook ziet Google een dergelijk certificaat als een ranking factor. Zonder SSL heb je een grote kans dat je website niet zal gaan scoren op de voor jou belangrijke zoekwoorden!

Het is spijtig genoeg een veelvoorkomend probleem dat WordPress-accounts zwakke gebruikersnamen en wachtwoorden hebben. Denk aan zaken als “admin” als inlognaam en “123456789” als wachtwoord. Of nog erger, accounts waar de inlognaam en het wachtwoord identiek zijn. Dit behoort tot de meest riskante stappen die je kunt nemen. Elke dag doorzoeken bots het internet en proberen deze standaard combinaties uit op willekeurige websites. Als je een dergelijk wachtwoord hebt, loop je een groot risico dat je website wordt gehackt.

Kies in plaats daarvan voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit diverse tekens: spaties, kleine en hoofdletters, en cijfers. Hierdoor wordt het voor hackers veel lastiger om het wachtwoord te ‘raden’. In WordPress kun je dit op een eenvoudige manier doen. Navigeer binnen het beheerscherm naar “Gebruikers”, selecteer een gebruiker en scrol omlaag naar de optie ‘Nieuw wachtwoord’. WordPress zal automatisch een lang en complex wachtwoord voor je genereren. Omdat je dit lastig kunt onthouden, is het raadzaam om ingelogd te zijn in Chrome om het wachtwoord op te slaan, of gebruik te maken van een dienst als LastPass om je wachtwoorden te beheren.

Daarnaast is het eveneens van belang om een inlognaam te kiezen die niet voor de hand ligt. Gebruik geen namen van personen die met hun volledige naam op je website vermeld staan, en vermijd zeker “admin”.

Het verwijderen van een hack op je WordPress website kan een lastig technisch verhaal zijn.

Lukt het je niet om de hack te verwijderen? Neem dan contact met ons op om je website hackvrij te maken. Dat doen we professioneel en snel: in de meeste gevallen ben je binnen 24 uur geholpen. Dat kan als eenmalige dienst of kies voor ons premium onderhoudspakket om in de toekomst altijd verzekerd te zijn van een snelle, veilige en hackvrije website!

Eenmalige dienst voor slechts € 175

WordPress hack laten oplossen

Vermoed je dat je website is gehackt en weet je niet hoe je dit kunt oplossen? Stuur ons dan een bericht of bel. Onze eenmalige dienst om je website hackvrij te maken kost € 175 ex BTW. We helpen je tijdens kantooruren dezelfde dag nog.

Wil je zeker weten datje website hackvrij blijft? Kies dan voor ons premium onderhoudspakket en we zorgen voor een website die altijd snel, veilig en up to date is. Gegarandeerd!

Naam